söndag 18 februari 2007

Om inget har hänt...

...på flera dagar så kan man i alla fall berätta om ett recept på köttfärspaj. Prova gärna, receptet är för en långpanna (Gorenjemodellen, d v s lite mindre än de flesta modeller) och det blir väl cirka 9 portioner - bara att frysa in. Måtten är lite ungefärliga och kryddningen får anpassas efter smak.

Pajskalet:

2 pkt Maizena pajmix
2,5 dl ljummet vatten

Fyllningen:

900 g nötfärs
2 burkar Crème Bonjour Cuisine (Tomat och medelhavsörter)
lite margarin att steka i
1 rödlök
1,5 dl vatten
3-4 rejäla klickar tomatpuré
vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar, salt och oregano
3-4 tomater
skivad ost (t ex Västgöta Kloster, svart)

Så här gör man:

Skala och hacka rödlöken. Stek någon minut i stekpannan innan du lägger i nötfärsen (två stekpannor kan behövas för att få plats med all färs, stek i så fall utan rödlök i den ena och för över allt till den andra pannan då all färs är genomstekt). Krydda med vitpeppar, svartpeppar, salt och cayennepeppar efter smak. Några rejäla nypor torkad oregano ska också i. Häll i all crème bonjour och tomatpurén. Rör runt och tillsätt vattnet. Låt koka en stund och smaka av - du ska ha haft i så mycket tomatpuré att smaken blir mer fyllig än syrad av crème bonjouren.

Medan allt puttrar klart i pannan gör du i ordning pajskalet (mix och 2,5 dl ljummet vatten rörs och knådas ihop). Jag brukar smöra långpannan lätt även om det står att man inte ska göra det. Tryck ut degen så att du får ett pajskal med två-tre cm höga kanter. Häll i fyllningen - pajskalet behöver inte förgräddas. Lägg på skivad tomat och ost, avsluta med ännu mer oregano. In med långpannan i mitten av ugnen på 200 grader, grädda i cirka 35 minuter. Ta ut den och låt den stå en stund innan du äter.

Tala gärna om vad du tycker! :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Hans!
Trevlig "Tankbank" du har här. Första gången som jag försöker mig på att "prata" på det här sättet och det verkar vara intressant och kul. Just nu funderar jag lite över din hall på ca 8 kvadratmeter :). Tapeterna ni köpte i går låter fint...en hall med varma färger och en fondvägg som går i rött och lite rostfärgat ger säkert ett fint intryck. Funderar mer på hur du ska få in mest möjliga förvaring i en hall som har sex dörröppningar och en trappuppfart :). Ska göra en liten skiss. Ett knep är att använda väggarna på ett bra sätt.
Annars är det bra här under Tranebergsbron :). Snön ligger vit och tjock, båtarna är fastfrusna i isen och värsta vårsolen visar sig just nu och i kväll ska jag till Åkeshov och simma. Det här blev några första rader från mig. Ville testa och se hur det hela fungerar.
Hälsningar
Annika

Anonym sa...

Långpanna av mindre sort och 9 portioner?
Blivit liten i maten på sistone?
Kanske räcker med en halvpizza nästa gång?

/Minoltavrak

Anonym sa...

För dig räcker långpannan till 18 portioner, Tommy. Om du lägger biten du ska äta på ett kaffefat så får du plats med lite sallad vid sidan om (det orkar du antagligen inte men det ser fint ut).