tisdag 1 april 2008

Passgång

Jag ska precis ordna med pass till Marcus eftersom han ska med till Spanien i september. Utan passnummer kan farmor inte boka biljett åt honom. Hur skaffar man då ett pass åt en femåring? Det är i alla fall inte bara att kila in på närmaste polisstation och säga "Hej, jag heter Hans och jag är pappa till Marcus här, han skulle behöva ett pass".

Nej, har man gemensam vårdnad så måste man först skaffa ett intyg där båda föräldrarna intygar att Marcus verkligen ska ha ett pass. Sedan måste man få fatt i två personer som intygar att vi verkligen är de som skrivit under blanketten. Därefter ska man ta med blanketten till polisen, där man gör en ansökan och där signaturen - konstigt nog bara min - jämförs med den på mitt körkort och den på intyget. En passbild ska tas och det får man inte längre göra hos fotografen.

Är fotografer misstänkta som yrkesgrupp? Är poliser bättre på att fotografera än fotografer? Eller är det så att polisen har en egen fotograf? Varför är då denne fotograf inte misstänkt? Varför all denna pappersexercis? Varför dubbla signaturer och vidimering? Kan det vara så att man misstänker att Marcus är terrorist?

Vad hände med den fria rörligheten i Europa? Varför kan man inte boka en biljett utan passnummer till ett land som hör till EU - man ska ju inte ens behöva pass då man åker dit eller har jag fel?

Sen undrar jag om någon vet om och i så fall hur mycket sprit Marcus får föra in i Sverige. Och för den som tror att jag menar allvar med den sista frågan så ber jag att få påminna om dagens datum...