torsdag 11 oktober 2007

Den som gräver en grop...


...får ibland besök av mig. En typisk - om det finns någon sådan - dag på jobbet:

1. Åk några mil med bilen.

2. Gå ur bilen.

3. Titta ner i en grop.

4. Titta på materialet som ligger bredvid gropen.

5. Muttra lite grann för dig själv - "hmmm... jahaja... morän verkar det vara...".

6. Ta upp en näve jord i handen och försök (alltmedan du gör ditt bästa för att se lite pillemarisk ut) att rulla materialet till en korv i handflatan och när det inte går - nicka lite förnöjt över vetskapen om att här går det minsann att direktinfiltrera avloppsvatten.

7. Gå tillbaka till bilen.

8. Åk några mil igen (samma mil som förut fast baklänges, liksom).

Ett lätt och behagligt jobb kan man tycka. Får han verkligen betalt för att göra det där? Jo, tänk att jag får det och det ska jag ha också för efter denna behagliga del av jobbet följer en lite mer tidsödande och trist procedur, allt för att den så viktiga rättssäkerheten ska uppnås:

Ring och berätta om resultatet för fastighetsägaren. Vänta på att få in ansökan om att få "inrätta avloppsanordning dit vattentoalett får anslutas" som det heter i 13§ förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Då ansökan inkommit - kopiera upp den i lämpligt antal och skicka ut den till berörda grannfastigheters ägare (ibland 3-4 olika per fastighet och ibland uppemot 10 fastigheter) för yttrande. De kan ju ha en dricksvattentäkt i närheten som man inte uppmärksammat. Avvakta alla yttranden. Om ingen har något att erinra - skriv beslut, skicka ett ex till den sökande och lägg ett ex i korgen för de delegationsbeslut som ska redovisas i myndighetsnämnden vid nästkommande sammanträde. För in alla händelser i ärendehanteringssytemet på datorn (om den fungerar). Se till att meddela expeditionen hur mycket den sökande ska få betala (vanligen 3600 kronor).

Jobbet är 20% utomhus och 80% inomhus (inte som en del skulle påstå - att jobbet är 20% jobb och 80% kafferast).