onsdag 18 juni 2008

Först så går det upp...

...och sen så går det ner... fast sen så går det upp och sen så går det upp...

Jo, det finns en gammal låt som går så här, fast den sista frasen har jag fått ändra på med anledning av den senaste tidens utveckling.

Den siste juli skulle det ha varit dags att skriva om det största lånet på huset - ett lån på en halv miljon. Med tanke på det har besöken på min banks hemsida varit täta den sista tiden - man vill ju se om räntan är på väg upp eller ner. Ska man binda om på kort tid eller på lång? Bankens prognos har hela tiden varit att räntan ska gå ner. Jag har idag 5,15% i ränta och för bara några månader sedan låg räntan på femåriga lån på omkring 5,45%. Ingen större anledning till oro, alltså. Jag gick och väntade på en räntesänkning.

Så plötsligt kom det räntehöjningar med ibland bara några dagars mellanrum. 0,26% ena dagen följdes av 0,10% fyra dagar senare. 0,26% på ett lån på 500 000 kronor gör 108 kronor mer i månaden, 0,10% gör 42 kronor till. En ökning av min nuvarande ränta på 5,15% till en ränta som för dagen ligger på 6,21% innebär en ökad månadskostnad på 441 kronor. Och räntorna verkade bara gå upp.

Idag var jag på banken och band räntan i förtid och med en bindningstid på 10 år. Jag passade på att säga att det minsann fanns en annan bank som hade en ränta på 5,95% med samma bindningstid och då sänkte de min ränta till 6,10% plus ett påslag för förtida bindning av lånet på 0,01% (vilket kostar mig fyra kronor per månad i tio år, alltså 480 kronor).

Även om jag får betala 400 kronor mer i månaden är jag rätt nöjd - som det känns nu kommer räntan att gå upp ytterligare till den dag då jag egentligen skulle bundit lånet. Dessutom vet jag nu att för de närmaste 10 åren kommer jag inte att få några andra "hyreshöjningar" än de 400 jag fick nu. Det finns några andra lån med olika bindningstider som säkert kommer att innebära lite höjda kostnader, men det blir i så fall av mindre karaktär.

Inte ofta man känner sig nöjd med en höjning.