onsdag 9 maj 2007

Löpsedlar kan göra dig obotligt sjuk (se om du är drabbad)

Det skulle kunna vara en rubrik i en kvällstidning som börjar på A eller E. Löpsedlarna finns överallt och precis som med baksidan av mjölkpaketet som står på frukostbordet så läser man det som står där. Om Kicki Danielsson nya bantningsförsök, NN:s svåra bröstoperation och om hur man får platt mage före sommaren. Jag kan ge mig fan på att många stora personer inte får platt mage före sommaren såvida de inte blir överkörda av en ångvält. Hur kan kvällspressen veta hur stor man är?

"Misshandelsfallen ökar - se hur ditt område är drabbat".
"De köpte de dyraste villorna i X-stad förra året - vi har hela listan".
"Vanlig akne kan vara livsfarlig sjukdom - så ser du om du är drabbad".

Kvällspressen säljer på oro, dålig självkänsla och avundsjuka. Den senare egenskapen är något som jag verkligen ogillar - avundsjuka innehåller alltid ett visst mått av missunsamhet. Varför ska man missunna andra människor något? Det har jag aldrig förstått. Och den oro som kvällspressen ingjuter i många människor - vad för den med sig?

Ickehändelser blir förstasidesnyheter. Samtidigt som någon kändis genomgår en svår bröstoperation opereras Annelie Larsson i Göteborg för en hjärntumör. Jag som hade fått för mig att det var en ganska svår operation, men eftersom det inte står något i tidningarna så är det nog inte så svårt. Jag får inte veta hur operationen gick och hur Annelie Larsson klarade sig men däremot att kändisens bystmått gick upp med ett par storlekar. Det är kunskap man inte kan vara utan. Det är också viktigt att veta vem som är ihop med vem så att man inte är helt borta den dag de först gifter sig och sedan skiljer sig från varandra.

Rädsla, avundsjuka och oviktigheter. Jag tror att detta gör större åverkan på folkhälsan än mycket annat.

Ändå... nästa gång jag ser en löpsedel så kommer jag att läsa rubrikerna. Irritera mig och på så vis antagligen stressa upp mig själv och lägga den stressen till all annan stress så att nivån till slut blir farligt hög. Men jag kommer inte att köpa någon av tidningarna. Löpsedlarna får mig att inte vilja ha dem. Undrar om rubriksättarna är medvetna om det?