tisdag 19 augusti 2008

Bästa sättet att passera en försäljare?

Känner ni igen detta? Stressad och trött efter arbetsdagens slut befinner man sig plötsligt utanför ICA, Konsum eller någon annan mataffär för att köpa det där toapappret som tagit slut mitt i en torkning. Med barn i den ena handen, pantflaskor i en överfull kasse i den andra och med en stirrande blick som försöker hitta snabbaste vägen in i butiken mellan alla andra människor som också ska köpa det som tagit slut.

Väl inne i affären så står de där. Ungdomarna! Alla under 20 år, alla välklippta, intensivbehandlade med acnemedel och därmed helt fria från finnar, alla med likadana tröjor som alla har likadant tryck. Ett tryck som säger att de representerar ett visst mobiltelefonföretag eller ett visst elbolag. Det finns ett litet bord och det finns en banderoll med företagets namn på. De har ett underlägg och en blankett i handen. De står mitt i vägen och fullpeppade med gåpåaranda från senaste säljkursen kastar de sig över dig.

"Ursäkta, har du tid en minut?"
"Ursäkta mig, får jag fråga vad du har för mobiltelefonoperatör idag?"
"Ursäkta mig, visst vore det väl fint om du kunde spara en rejäl slant på att byta elbolag?"

Den där minuten de talar om tar aldrig en minut. Vilken mobiltelefonoperatör jag använder ska de skita i och nej, jag har redan ett bra elbolag med bra priser och bra service (här passar jag på att göra lite gratisreklam för Jämtkraft). Jag får sådan lust att ta upp en av pantflaskorna och dunka den i huvudet på dem. "Ser-du-inte-att-jag-är-stressad-trött-och-på-ett-jävla-dåligt-humör-och-varför-söker-du-inte-ett-riktigt-jobb-i-stället?"

Dessa ungdomar är den mänskliga motsvarigheten till flugpapper, dubbelhäftande tejp och superlim. Man blir inte av med dem förrän man skrivit på något som man sedan måste ta sig tid för att bli av med. För att bli av med något som man inte alls ville ha.

Hur tar man sig förbi dem på bästa sätt? Ska man vara otrevlig? Ska man spela döv? Finns det något bra patentsvar som får dem att tappa talförmågan så länge att man hinner smita? Är det att betrakta som självförsvar om man nitar till dem? Kan man bli åtalad?

Hur brukar ni göra?