söndag 18 februari 2007

Om inget har hänt...

...på flera dagar så kan man i alla fall berätta om ett recept på köttfärspaj. Prova gärna, receptet är för en långpanna (Gorenjemodellen, d v s lite mindre än de flesta modeller) och det blir väl cirka 9 portioner - bara att frysa in. Måtten är lite ungefärliga och kryddningen får anpassas efter smak.

Pajskalet:

2 pkt Maizena pajmix
2,5 dl ljummet vatten

Fyllningen:

900 g nötfärs
2 burkar Crème Bonjour Cuisine (Tomat och medelhavsörter)
lite margarin att steka i
1 rödlök
1,5 dl vatten
3-4 rejäla klickar tomatpuré
vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar, salt och oregano
3-4 tomater
skivad ost (t ex Västgöta Kloster, svart)

Så här gör man:

Skala och hacka rödlöken. Stek någon minut i stekpannan innan du lägger i nötfärsen (två stekpannor kan behövas för att få plats med all färs, stek i så fall utan rödlök i den ena och för över allt till den andra pannan då all färs är genomstekt). Krydda med vitpeppar, svartpeppar, salt och cayennepeppar efter smak. Några rejäla nypor torkad oregano ska också i. Häll i all crème bonjour och tomatpurén. Rör runt och tillsätt vattnet. Låt koka en stund och smaka av - du ska ha haft i så mycket tomatpuré att smaken blir mer fyllig än syrad av crème bonjouren.

Medan allt puttrar klart i pannan gör du i ordning pajskalet (mix och 2,5 dl ljummet vatten rörs och knådas ihop). Jag brukar smöra långpannan lätt även om det står att man inte ska göra det. Tryck ut degen så att du får ett pajskal med två-tre cm höga kanter. Häll i fyllningen - pajskalet behöver inte förgräddas. Lägg på skivad tomat och ost, avsluta med ännu mer oregano. In med långpannan i mitten av ugnen på 200 grader, grädda i cirka 35 minuter. Ta ut den och låt den stå en stund innan du äter.

Tala gärna om vad du tycker! :)