lördag 10 februari 2007

Behovet av en tankbank

Jag insåg behovet av en tankbank idag igen... vi skulle iväg och handla mat till en speciell rätt som vi brukar kalla Lenas potatiskaka (efter Kajsas svägerska som heter Lena som i sin tur fått receptet från någon som heter... något... men jag kan ju inte kalla den för Någons potatiskaka).

Jag hade noga gått igenom alla ingredienser innan vi åkte till affären. Ändå kommer jag ut igen utan den viktigaste, den som bildar själva botten i potatiskakan. Smördegsplattorna. In i affären igen. Ut igen. Denna gång utan den Bingolott som jag lovat Marcus att vi skulle köpa idag. Fast nu får den vänta tills i morgon... jag kunde inte med att springa in i affären en gång till.

Här är förresten receptet på potatiskakan - det är lätt som en plätt:

Tryck ut 4-5 smördegsplattor på en plåt och gör rätt så tjocka kanter. Blanda ett kilo skalad, kokt och hackad kall potatis med 1/2 dl hackad rödlök och 1/2 dl hackad gräslök, tillsätt 5 dl creme fraiche, salta och peppra och rör runt, häll ut geggan på plattorna, lägg på cirka 120 gram riven eller skivad västerbottenost och dutta på lite grillkrydda och oregano. Lägg eventuellt lite stekt bacon eller kassler under osten så blir det mer som en hel måltid på samma plåt. In mitt i ugnen och låt det stå där i 20-30 minuter i 200 graders värme.

Mums. Kanske lägger in en bild på resultatet sedan...

Sedan:

En fiberrik potatiskaka, i princip helt fri från kalorier.